Rehabilitering som alternativ til ny bolig

Er du glad i beliggenheten, huset og tomta – og har tenkt å bli boende der lenge – da kan rehabilitering av en eldre bolig være et godt alternativ til å bygge nytt. Det sier daglig leder Hans Magne N. Stokka hos Blink Hus Steinsbø på Bømlo.


Det sies at dersom du kjøper en brukt bolig så blir det minst like dyrt å rehabilitere den som å kjøpe en helt nybygget bolig.

– Det stemmer nok i noen tilfeller, men det er en litt for enkel konklusjon. Si at du har et hus der familien har bodd i flere generasjoner og du har gode minner derfra, eller det er en helt spesiell tomt med en beliggenhet du bare synes er helt fantastisk, da er rehabilitering av den «gamle» boligen et godt alternativ, sier Stokka.

Han mener også at det er flere fordeler med rehabilitering av en gammel bolig.

– Du får en plass og beliggenhet som du liker, du ser tomta på forhånd og du slipper utgifter til infrastruktur som vei, vann og kloakk, sier han.

Tar vare på ting

Men rehabilitering er ikke bare aktuelt som motstykket til å kjøpe en ny bolig. Uansett hvor gammel boligen er, melder det seg behov for vedlikehold og rehabilitering.

– Generelt kan vi si at nordmenn liker å ta vare på boligen sin. Vi vil gjerne at det skal se fint ut og at vi trives, derfor maler vi og holder ting ved like – og vi holder have og uteplass i orden. Og vi rehabiliterer ofte når familiesituasjon og behov endrer seg i ulike livsfaser. Dersom vi trives i området og har tenkt å bli boende lenge, da blir det lett et rehabiliteringsprosjekt av det, sier Stokka.

Ha en god plan

For at et rehabiliteringsprosjekt skal bli vellykket, har han noen gode råd å komme med.

– Det er spesielt tre ting jeg legger vekt på. Du må ha en god og realistisk plan for prosjektet, du må ha finansieringen i orden og du må benytte deg av fagfolk. Dersom du bare setter i gang uten mål og mening og uten å vite hva det vil koste, da kan det lett gå aldeles galt. Men med en godt gjennomarbeidet prosjektplan vet du nøyaktig hva som skal gjøres og hva det vil koste, og mulighetene for å få overraskelser er sterkt redusert, sier han.

Støtte fra ENOVA?

Stokkas virksomhet, Blink Hus Steinsbø på Bømlo, bygger ikke bare nye boliger, de jobber også med rehabilitering av eldre boliger.

Hans Magne N. Stokka hos Blink Hus Steinsbø på Bømlo

– En god del av omsetningen vår kommer fra tilbygg og rehabilitering; skifte av tak, kledning og vinduer samt etterisolering er det mest vanlige. I den forbindelse vil jeg minne folk på at det for den type rehabilitering er viktig å sjekke om prosjektet gir muligheter for økonomisk støtte fra Enova. Det er mange som ikke er klar over den muligheten for å redusere kostnadene med prosjektet. Men er du interessert i å søke om Enova-støtte, er det viktig å være klar over at det er strenge krav om å bruke fagfolk som er godkjent etter TEK 10 til å gjøre jobben, sier Hans Magne. N. Stokka.

Ønsker du å gjennomføre en oppussing, rehabilitering eller tilbygg? Ta kontakt med din nærmeste Blink Hus-forhandler