Trender i markedet

Kundenes valg utgjør grunnlaget for kommende trender. Vi har tatt en prat med ekspertene på markedstrender hos Blink Hus Dale Malo, for å høre hvilke bevegelser de ser, og hva som er populært blant husbyggerne nå.

Bak kunnskapen om trender møter vi markedsansvarlig Pernille Løken og selgere Bjørn Ove Sæther og Kjell Inge Søvik. Med lang fartstid og erfaring i bransjen, er de godt skolerte for innsikten i det som beveger seg i markedet for tiden.


Luftige rom som er praktiske og oversiktlige er trenden nå. Som her i eneboligen Tønsberg hos familien til Henriette og Pål-Martin Kastum.

Luftige rom og store hus

Mange kunder bestiller nå hus med store luftige stuer, kjøkken, bad og soverom. Dette blir prioritert foran lagringsplass, men huset skal likevel være praktisk.

Vi ser at det er viktig for kundene at disse rommene er praktiske, oversiktlige og at de fungerer til ulike behov og personer innad i familien - uansett om familien består av mange eller få. Både funksjon og størrelse er viktig , de fleste ønske å ha det romslig og luftig rundt seg, forteller Pernille, markedsansvarlig hos Blink Hus Dale Malo.


Åpent og luftig med mye lys.

Disse kriteriene kommer ofte hånd i hånd med «Funkisbølgen» som sprer seg over landet, og mange velger helst moderne funkishus som er lette å vedlikeholde, selger Bjørn Ove Sæther forklarer:

-Derfor velger de også gjerne fasadeplater, flate tak, takterrasser, glassrekkverk, store vinduer, og aluminiumsvinduer med farge både innvendig og utvendig, for å nevne noen.

Det tradisjonelle lever

Hva med interiørløsninger – er det listefritt og glatte flater som gjelder, eller vil folk ha panelet tilbake?

- De fleste ønsker slette flater og går derfor for ferdig sparklet og malt gips, helst listefritt. De som må tenke kostnader går gjerne for en billigere løsning med Walls2Paint (veggplater som er ferdig grunnet og tapetsert), og tar malejobben selv. Vi ser en tydelig trend med at kundene prioriterer stue, kjøkken, entre/hall, og heller velger enklere og mer kostnadsvennlige løsninger på andre rom, sier selger i Blink Hus Dale Malo, Kjell Inge Søvik.

Selv om funkisboligene regjerer nybygg-markedet for tiden, er det fortsatt god interesse for det tradisjonelle og herskapelige. Flate eller skrå tak med store vindusflater går igjen, og spesielt hvis man har en tomt som gir en storslått utsikt til fjord og fjell.

- Dette med å ta naturen inn gjennom utsikt og store vinduer gjenspeiler seg også i interiørtrendene nå med naturelementer, jordfarger og sarte og robuste elementer i samspill, forteller Pernille.

Kombinasjonsrom er i vinden

Fra eldre tider hadde man kanskje et ekstra soverom i huset som kunne huse overnattende gjester. I følge Bjørn Ove er ikke dette lenger en prioritet hos husbyggerne.


En ekstra stue i stedet for et ekstra soverom. Kjekt i hverdagen. Her er Pål Kastum og sønn i eneboligen Tønsberg.

Det ekstra soverommet har falt litt bort, og nå lager man heller kombinasjonsrom som kan brukes som hjemmekontor, soverom, treningsrom eller som et ekstra oppholdsrom. Dette er nok noe som har blitt enda tydeligere etter at covid-19 kom, da vi ser at vi bruker mer tid i eget hjem og da er det viktig at hjemme også fungerer til flere formål enn tidligere. Dette er nok en trend som vil vedvare selv etter at vi har fått kontroll på covid-19, avslutter han.


Skrevet av Vilde Tinmannsvik, Bennett Reklamebyrå