Tør du å følge magefølelsen?

Hvilket hus skal du velge? Hvordan vil du ha det i rommene du skal leve i? Noen ganger kan det være lurt å legge bort de rasjonelle tankene og rett og slett følge magefølelsen.

Du sitter kanskje med en huskatalog og skal velge ut ditt framtidige hjem. Da er magefølelsen god å ha. For selv om du synes det er stilig med et hypermoderne hus, er det jo ikke sikkert at et sånt hus «snakker» til deg. Magefølelsen, eller intuisjonen, gir deg veldig viktig informasjon om hva som er best for deg, hvilket hus du kommer til å trives i.
Sånn er det når vi innreder et rom også. Du skal bo der, det handler om din romfølelse. Vi nordmenn er veldig flinke til å leve i hodet, vi lar fornuften styre. Men et hus innredet med fornuft kan fort bli et kjedelig hus. Og det kan bli et hjem som du ikke føler deg hjemme i!

DEN UBEVISSTE VISSHETEN  Men hva er egentlig magefølelse?

tekstblokk

Og kan du stole på den?
– Det vi kaller magefølelse er følelsen av å vite, følelsen av visshet, som gjerne kommer fra våre intuisjoner. I en del situasjoner blir resultatet bedre om vi vurderer og velger umiddelbart og intuitivt, enn om vi tenker over alle grunner for og imot de ulike alternativene vi har, hevder psykologiprofessor Geir Kirkbøen, som har skrevet boken «Hva er intuisjon? ». I boken skriver han: Du kan stole på magefølelsen din når du tar vurderinger på områder der vår utviklings-historie gir grunn til å tro at intuisjonen din er god.

Også fordi dine preferanser, hva du liker, i stor grad er bestemt av dine dels ubevisste erfaringer, bør du ofte stole på hva du intuitivt foretrekker, selv om du ikke er i stand til verbalt å begrunne det. Litt enklere forklart: Når det handler om hva du liker og ikke liker, er magefølelsen en god guide.

Altså: Stol på denne følelsen når du skal bygge og innrede!

HODEMENNESKER
Men jeg kjenner jo ingen følelse når jeg sitter og ser i en huskatalog, tenker du kanskje nå. Mange av oss overser magefølelsen fordi vi rett og slett ikke har kontakt med den. Eller vi kjenner kanskje en vag følelse som vi overstyrer med fornuften. Vi lever i en effektiv verden hvor det kreves at vi er mye i hodene våre, vi er lært opp til å la de rasjonelle tankene dominere livet vårt. Magefølelsen er ikke i hodet.

Den er, ja nettopp: i magen. Det høres kanskje litt rart ut, men alle følelser sitter i kroppen, og de gir sine beskjeder gjennom fysiske fornemmelser. Du har kanskje kjent hjertebank når du er redd? Sug i magen når du er spent? Spenninger i skuldrene når du er stresset? Kvalme når noe er galt eller vondt? Magen er selve hovedsentralen for alle følelser, derav ordet magefølelse. Psykologene kaller det «emosjonell intelligens». Og den kan trenes opp.

Du kan få bedre kontakt med følelsene i kroppen gjennom meditasjon og mindfulnessøvelser. Mennesker med høy emosjonell intelligens kan stole mer på magefølelsen enn andre, fordi signalene fra kroppen er tydeligere. I 1999 hadde de amerikanske psykologiprofessorene John Bargh og Tanya Charland en gjennomgang av mye vitenskapelig forskning på menneskets ubevisste liv. De konkluderer med at hele 95 prosent av mennesket styres fra et ubevisst nivå.

Store deler av det vi foretar oss, er altså ikke oppe til bevisst vurdering. Kanskje litt skummelt å tenke på? Mye av det vi oppfatter i løpet av en dag behandles altså på et ubevisst nivå, slik at vår bevisste oppmerksomhet skal slippe å ta stilling til alt mulig. Vi styres altså av magefølelsen selv om vi ikke er klar over det.

MAGEFØLELSE OG RELASJONER
Magefølelsen vår spiller en viktig rolle i relasjoner til andre mennesker. Et klassisk eksempel er jobbintervjuet. Mange ledere har opplevd å intervjue kandidater som rent logisk og fornuftsmessig passer perfekt til jobben. Men så har lederen en følelse som sier: Her er det noe som ikke stemmer. Jeg har ikke noen god magefølelse. Tenk over det: Hvilke mennesker gir deg en god følelse? Kjenn etter i kroppen din når du er sammen med venner eller kollegaer – føler du deg rolig og avslappet?

Eller føler du at det er noe som ikke stemmer, kanskje føler du til og med ubehag? Magefølelsen er en god veiviser for hvilke mennesker du skal velge å ha i livet ditt. Hjerneforskerne har oppdaget at vi har et «mirror-gen» – vi er i stand til å føle nøyaktig de samme følelsene som et annet menneske har. Dyktige terapeuter er trenet på dette, og vet å bruke denne ressursen.
Hva skjer med deg hvis du er sammen med en person som er nervøs og usikker? Du blir gjerne nervøs og usikker selv! Litt slitsomt å tenke på, men vi tar faktisk inn andres følelser uten at vi er klar over det.

FORNUFT OG FØLELSER
Men er ikke fornuften viktig å ha, da? Jo, i aller høyeste grad. Mennesker som kun lar seg styre av magefølelse, kan nok havne på ville veier. Dessuten er ikke alltid magefølelsen riktig heller! Din indre stemme blir nemlig veldig påvirket av hva du har erfart tidligere i livet. Som for eksempel: Per ble systematisk kritisert av foreldrene sine da han var barn. Han fikk stadig tilbakemeldinger som: Dette får du ikke til, du er ikke god nok. Så skal han prestere noe som voksen, og den samme stemmen kommer som en magefølelse.

Jeg klarer det ikke. Jeg får det ikke til. Dermed: Pers magefølelse fører ikke til gode valg, snarere tvert imot. Da kan de rasjonelle tankene være veldig gode å ty til. Når du skal ta viktige valg, som å bygge hus, for eksempel, kan det være en god regel å lytte til magefølelsen først, for deretter å bruke fornuften for å vurdere valget. Kanskje vil magefølelsen bygge et hus som er alt for stort og dyrt?

Kanskje tar ikke magefølelsen hensyn til at det skal bo barn eller dyr i huset? Så bruk magefølelsen, men bruk den med fornuft!