To like hus - den ene fikk halvert strømregningen

Når du bygger hus med Blink Hus, hjelper vi deg med å finne de smarteste og mest kostnadseffektive løsningene for din bolig. EcoNordic er en slik løsning.
Naboene Sverre Bleie og Geir Salvesen bor i identiske hus på Hamresanden.

Flexit er en av Blink Hus sine leverandører innen boligventilasjon og inneklima.

For et par år siden ble deres inneklimasentral, EcoNordic, installert i en enebolig på Hamresanden utenfor Kristiansand. Samtidig ble det bygget et identisk hus ved siden av, men dette skulle varmes opp med direktevirkende elektrisitet. Etter et drøyt år i drift, opplevde den ene familien at de fikk dobbelt så stor strømregning som den andre.

Like forutsetninger – stor forskjell på strømregningen

Familiene Bleie og Salvesen bor i hvert sitt identiske hus på Hamresanden utenfor Kristiansand. Da familien Salvesen bygde huset sitt, valgte de å installere inneklimasentralen EcoNordic. Familien Bleie valgte å gå for oppvarming med vanlig elektrisitet.

De to naboene bestemte seg for å dokumentere strømutgiftene sine over en lengre periode for å sammenligne. Begge parene har voksne barn som ikke bor hjemme, og dermed består hver husstand av to personer. Ingen av familiene har varmet opp med ved eller ekstra panelovner.

Etter et drøyt år var resultatene klare: familien Bleie, som ikke hadde installert inneklimasentral, betalte dobbelt så mye i strøm i sammenligningsperioden.

Familien Bleie påpeker også at naboen har en jevnere og mer behagelig varme i boligen sin. Familien Salvesen er naturligvis svært fornøyd med resultatet, og tror inneklimasentralen vil bidra til å øke verdien på boligen.

Fasaden på huset til familien Salvesen
Det eneste synlige på yttervegg hos Salvesen er et ekstra luftinntak til varmepumpen. Varmepumpen har ingen utedel, slik ordinære varmepumper ofte har. Den er nemlig innebygd i inneklimasentralen.

Spar strøm med EcoNordic

Hva er EcoNordic?

EcoNordic er en inneklimasentral med integrert ventilasjon, varme og tappevann. Dette sikrer et godt inneklima, god oppvarming og rikelig med tappevann på en svært energieffektiv måte. EcoNordic kan derfor være et mer miljøvennlig alternativ når du skal velge en løsning for ventilasjon, varme og vann i boligen din.

Inneklimasentralen er 120 cm bred og 65 cm dyp. Den rommer hele ventilasjonsanlegget, inkludert varmtvannstanken og luft-til vann-varmepumpen.

Hvordan fungerer det?

Ventilasjonsmodulen fanger opp varmen i gammel luft og bruker den til å varme opp ny, ren og frisk luft på vei inn i boligen. Resten av varmen overføres til varmepumpemodulen. Varmen føres så til tankmodulen, som fordeler vann til kraner, dusj og vannbasert varme.

Inneklimasentralen kan enkelt styres via appen Flexit GO.

Hva koster det?

Det vil bli en merkostnad på rundt 70 - 80.000 kroner for å installere EcoNordic i forbindelse med bygging av nytt hus. Denne summen vil normalt spares inn i redusert strømforbruk i løpet av fem-seks år, avhengig av strømprisene.

Les mer om Flexit

Smarte løsninger for din bolig

Det siste året har strømprisene skutt i taket, og mange gruer seg til å åpne strømregningen når den kommer. Det er heller ingen hemmelighet at nordmenn er blant verstingene når det kommer til strømforbruk – noe som ikke er forenlig med det grønne skiftet vi nå står i. Dette har ført til at vi i Blink Hus og kundene våre søker nye, mer miljøvennlige løsninger som samtidig kan gi oss mindre utgifter i hverdagen.

Når du bygger hus med Blink Hus, hjelper vi deg med å finne de smarteste og mest kostnadseffektive løsningene for din bolig. Vi samarbeider med en rekke leverandører som stadig utvikler nye og bedre løsninger for alt fra innredning og belysning til ventilasjon og inneklima.

Les også: Ta bærekraftige valg til boligen


Skrevet av Flexit
Tilpasset for Blink Hus av Hedda Ingeborgvik, Bennett Reklamebyrå