Slik skaper du en hyggelig og lun atmosfære i hjemmet

Det er mange ting å ta stilling til når man skal innrede sitt nye hjem, og det viktigste er å tenke på hvilken funksjon rommet skal ha. Vi har snakket med interiørarkitekt og retaildesigner i Mestergruppen, Vibecke Caspari Nord for å få de beste tipsene til innredning av boligen.
Lun stue med myk belysning
Ved å dele stuen opp i ulike soner får du brukt rommet på flere måter.  FOTO: Vibecke Caspari Nord

Vi starter med stuen. Stuen er et rom som kan ha flere funksjoner, og som mange kanskje kan oppleve som litt vanskelig å innrede riktig for å utnytte til det fulle. Vibecke forteller at uansett rommets størrelse, er soneinndeling alltid en god ting å ha i tankene.
– Sonedeling handler om å kunne bruke rommet til flere ting, og at sonene ikke «forstyrrer hverandre». En typisk sone er en aktiv sone, slik som spisestue, TV-stue eller leke-sone. Og en passiv sone, et sted for mer ro, som lesing eller strikking. For å skape disse sonene kan man trekke en lenestol litt vekk fra TV-en for å gi ro ved for eksempel lesing, og en lekesone til små barn kan være et hjørne som man innreder til dette formålet. I mindre stuer er det fint å tenke at møbler skal ha flere funksjoner. En spisestuestol bør passe inn med sofagruppen slik at man kan ommøblere ved behov, og i tillegg være en god stol å sitte i over tid, forteller interiørarkitekten.

Visste du at alle våre kataloghus kan spesialtilpasses?

Stol på egne valg

Fargevalg på veggene kan ha mye å si for det generelle inntrykket man får av rommet. Her råder Vibecke til å stole på egne valg, og å huske at det er du selv som skal trives med fargevalgene over tid. Likevel har hun noen generelle tips om man står litt fast i utvelgelsen.
– Hvis det er et rom man primært beveger seg gjennom, slik som en gang, kan man velge en fargepalett med sterke kulør og mer mønster enn om det er et rom man skal være i over tid. Alle farger med en del rødt er veldig energiskapende, og passer bedre i gangen enn for eksempel i stuen. Ved valg av farger er det fint å tenke ulike strukturer på overflater. På den måten vil den samme fargen oppleves forskjellig og gi en fin dynamikk. Dette kan være et godt tips om man ikke er så glad i å bruke flere farger. Det viktigste er uansett å velge noe du selv liker, ikke hva som er i tiden, oppfordrer hun.

Sofa med rundt speil
Grønne planter og ulik tekstur på puter er enkle måter å fornye rommet på.  FOTO: Vibecke Caspari Nord

Gi rommet en behagelig følelse

Hvilken type innredning og dekor man vil bruke i hjemmet vil ofte variere basert på når på året vi befinner oss. Om vinteren ønsker vi kanskje et lunere, tyngre og koseligere utrykk, mens vi på sommeren kan ønske oss en lettere følelse.
– Grønne planter, tekstiler i ulike strukturer og gjerne litt tyngre tekstiler egner seg bedre på vinteren enn sommeren. De gir en følelse av trygghet. Da vil tykke pledd, strukturer som treverk og skinn, samt dypere farger bidra til å gjøre hjemmet rolig og avslappende. Du må gjerne blande mellom mønstrede og ensfargede puter og pledd for å gjøre det mer lekent og personlig. Det er alltid fint med noe som «popper» litt ut fra resten. At man har én ting som egentlig ikke passer inn, men som gir rommet personlighet og som gjenspeiler dere som bor der, sier Vibecke.

Våre arkitekter hjelper deg å finne best planløsning til dine behov

Skap harmoni med smart plassering av møbler

Rommets funksjon må alltid være det første vi tenker på når vi skal innrede. Men det er ikke bare møbler og tekstiler som kan bidra til å gi rommet det lille ekstra. Belysning er også en viktig faktor å ha med seg.
– Når det kommer til rommets funksjon, mener jeg man må tilpasse etter brukstanken. Er det en TV-stue, burde man ha møbler med god sittekvalitet som hovedfokus, og en fargepallett som kanskje er mørkere enn man ellers ville valgt. Hvis man ønsker en lesekrok, må man tenke at lyset skal hjelpe på lesingen, men ikke være blendene. Bledning er generelt alltid viktig å unngå, og gjelder spesielt ved lyssetting over bord.  Lyssetting vil også spille en vesentlig rolle for å få den beste opplevelsen av rommet. Mitt beste tips er å alltid ha lyskilder med dimmer. Tenk også på fargetemperatur når du kjøper pærer. Videre er en blanding av lamper noe å vurdere. Noen som kan gi godt leselys, og andre som kun skal gi en god stemning, forklarer Vibecke.

skinnstol med sauseskinn
På vinteren får hjemmet et lunere preg ved bruk av teksturer son skinn, treverk og ull.  FOTO: Vibecke Caspari Nord

Når man skal møblere rommet, er det greit å tenke at møblene ikke skal spise for mye av rommet, eller oppleves som rotete. Her har Vibecke noen generelle tips:
– Tenk at alt man har skal ha en fast plass. Da unngår man å stable ting rundt fordi man ikke vet helt hvor man skal gjøre av det. Plassbygde møbler kan være en veldig god investering for å utnytte rommet. Har man hyller på en vegg som ikke fyller hele veggen eller ikke går helt til taket, kan møbelet virke stort og dominerende. Ved å la møblet fylle veggen mer, enten i høyden eller bredden, vil det gi et lettere uttrykk fordi hyllen blir mer i ett med veggen. Hvis man i tillegg lar hyllene ha samme farge som veggen blir innholdet i hyllen utsmykkingen, og ikke selve hyllene, forteller Vibecke. – Tenk ellers på møblenes størrelse og form. Mye som er fint i et stort rom egner seg ikke like godt i et mindre rom. Og som jeg nevnte tidligere: Tenk flerfunksjon, og stol på egen stil, smiler hun.

Finn din lokale forhandler her, og bygg ditt nye hjem med lokal kvalitet.

Skrevet av Synnøve Aune, Bennett reklamebyrå