Passer huset til ditt nabolag?

Huset ditt er en av de største investeringene du gjør i løpet av livet. Vi gjør oss derfor flid med helheten, og bygger et hus som er nøyaktig slik vi vil ha det. Men har du tenkt på om huset ditt passer inn i ditt nye nabolag, og hvilke hensyn du bør ta?
Heftig funkishus i Brønnøysund. Det er absolutt tillatt å skille seg ut med moderne preg. Se video fra dette huset her

Fasaden spiller en rolle

Et hus bør være like fint utenpå, som inni. Dette spiller en rolle for det miljøet og området huset ditt skal bygges i. Hus og boliger blir stående i flere generasjoner og gjennom mange år, derfor er det lurt å tenke langsiktig når man velger design på husets fasade. Det er absolutt lov å skille seg ut med et moderne preg, men husk at inntrykket som et sted gir utløser stemninger og opplevelser som påvirker oss både sosialt og følelsesmessig. Et godt tips er å følge identiteten til nabolaget når man bygger.

Spill på lag med nye naboer

Vær en god nabo både før, under og etter ferdigstilling av huset. Kommuniser tydelig og vær transparent på hvilke planer du har for huset. Nabovarsel er en viktig del av byggeprosessen, og selve byggesøknaden kan ikke sendes uten at man først har varslet naboene om sitt prosjekt, og tatt i mot deres tilbakemeldinger.

Den tradisjonelle og stilige eneboligen Aurdal passer elegant inn i nabolaget i dette tilfellet.

Hva skjer hvis naboen ikke liker designet på huset?

Her kan du være i forkant i prosessen ved å sjekke ut lokale reguleringer og veiledninger om hvordan det skal se ut i området. Det som ofte blir kalt «skjønnhetsparagrafen» praktiseres forskjellig fra kommune til kommune, men essensen i denne paragrafen er at strøket og naboene kan avgjøre om du for eksempel får bygge funkisbolig i et strøk hvor dette ikke er vanlig. Da kan naboene motsette seg byggesøknaden din med hjemmel i denne bestemmelsen.

For å unngå at man likevel må innrette seg etter «skjønnhetsparagrafen», kan det være lurt å se på hvilke designuttrykk som finnes på husene fra før i ditt nye nabolag, før du sammen med forhandler eller arkitekt velger hustype.

Eneboligen Skien er både moderne og tradisjonell på samme tid. Kanskje et spennende kompromiss som passer godt inn overalt?

Fargesetting av huset

Har du lyst til å male huset rosa i et nabolag med koksgrå og hvite boliger? I utgangspunktet kan du gjerne gjøre det. Men det kan være greit å tenke langsiktig, og å se huset sitt som en del av en større helhet. Om du ikke ønsker å male huset ditt i samme farge som naboen, kan det være greit å velge noe som harmonerer med de fargene som allerede finnes.

Eneboligen Norddal. Denne er veldig klassisk med sin hvite fasade og røde takstein. Her vil det kanskje være feil med en sprek rosa-farge :-) eller kanskje helt rett?

Tren «fargeøyet» ditt ved å se på hus rundt deg eller i andre nabolag. Hvordan ser strøket ditt ut? Mange farger, eller lite farger? Sterke farger, eller mer mot det lyse? Ikke vær redd for å hente inspirasjon fra andre, og test farger på huset før du bestemmer deg.


Skrevet av Vilde Tinmannsvik, Bennett Reklamebyrå