På Voss kan ungdom komme hjem!

– Vi bygger Karibyen for å få ungdom tilbake til bygda, sier Kari Traa. Hun er på besøk i leiligheten til Marianne Løne, en av de første unge som har kjøpt leilighet her. – Det var fantastisk å få mulighet til å slippe inn på boligmarkedet, smiler Marianne.

Unge mennesker ønsker seg til skibakkene og ekstremsportmiljøet på Voss. Men boligprisene er stive, og til nå har det vært nesten umulig for ungdom å komme inn på boligmarkedet. Det ønsker Kari Traa og kollegaen hennes i Skigutane, Hans Engelsen Eide, å gjøre noe med.
– Voss er ei bygd som de unge vil tilbake til etter at de har utdannet seg, sier Kari Traa.
– Det kommer også mange unge hit både fra inn- og utland på grunn av ekstremsportmiljøet. Men boligmarkedet er hett, og prisene ligger på Bergens-nivå. Vi eide denne tomta som ligger sentralt i Voss, og dermed ble ideen om Karibyen født!

Kari hjelper MarianneKari hjelper Marianne med å henge opp bilder. Her blir det fint!

BLINK HUS BYGGER 40 LEILIGHETER
Boligprosjektet er omkranset av snødekte fjell denne vårdagen. Snekkere fra Blink Hus er i full sving med å bygge de 40 leilighetene som allerede er solgt. Blink Hus er arkitekt og utbygger for prosjektet er Blink Hus Voss Byggsenter. Fem av leilighetene er helt ferdige, og vi besøker Marianne Løne, som flyttet inn i fjor sommer.
– Er det ikke fint her, smiler 23-åringen, som har bodd på Voss i hele sitt liv. Hun jobber hos Skigutane, og stortrives i bygda si. Tidligere har hun leid, men drømmen var å kjøpe sitt eget.

Marianne stortrives i leilighetenMarianne stortrives i leiligheten sin.

– Jeg hadde ikke hatt mulighet til å kjøpe egen leilighet hvis ikke det hadde vært for Karibyen.
Marianne Løne

UNIK MULIGHET
- Banken har sagt ja til fullfinansiering av dette prosjektet, derfor slipper jeg egenkapital. Det er nesten så jeg må klype meg i armen: Jeg har fått mitt eget hjem!
Marianne synes det er helt topp at så mange unge samles på et sted.
– Det skaper et veldig godt miljø, og det er veldig sosialt. Vi har grillfester og dugnader, Kari har kjøpt inn noen fæle grilldresser som vi må ha på oss når hun innkaller til dugnad. Og da er det bare å møte opp!

Karibyen kjøkkenKjøkkenet.

SMART INNREDNING
Leiligheten hennes er på 65 kvadratmeter med stue/kjøkken, to soverom, bad og bod. For å holde prisene nede, er alle leilighetene like. (bortsett fra speilvending). Kari hjelper Marianne med å henge opp bilder. Her blir det fint!
– Jeg kunne velge andre ting enn standardløsningene, med da hadde det blitt dyrere. Det eneste jeg har endret, er at jeg har utvidet kjøkkeninnredningen med noen skuffer og skap, og jeg har fått integrert kjøleskap og komfyr. Med en såpass liten leilighet har Marianne vært opptatt av å innrede smart. Blant annet har hun fått bygget hyller fra gulv til tak i boden.
– Jeg liker å planlegge godt, så jeg er ikke helt ferdig med å innrede ennå. Etter hvert ønsker jeg å kjøpe noen nye møbler, men jeg må spare først. Et litt røft spisebord i tre og en ny sofa står på ønskelisten.

Karibyen stueStuen.

SIN EGEN STIL
Fra sofakroken har 23-åringen flott utsikt mot fjellene på Voss.
– Jeg vil at det skal være lyst og luftig her, uten alt for mange gjenstander og møbler. Men jeg skal ha inn noen flere farger. Oransje eller blått – jeg har ikke helt bestemt meg. Dessuten har jeg vært hos besteforeldrene mine og hentet noen gamle ting og bilder, jeg vi ha det personlig, sier Marianne og legger til:
– Jeg er ikke blant dem som sitter og ser i interiørblader og kopierer det alle andre har. Det er mitt hjem, og det er jeg som skal like det jeg har rundt meg!

Karibyen badetBadet.

Se filmen fra prosjektet her:

Blink Hus skal bygge 80 leiligheter i KaribyenDETTE ER KARIBYEN
• Karibyen er et boligprosjekt for førstegangskjøpere på Voss.
• Utbygger er Tvildemo 3 AS (Skigutane)
Blink Hus er utførende byggmester og arkitekt.
• 40 leiligheter er allerede solgt, planen er å bygge 80.
• Voss sparebank har sagt ja til fullfinansiering.