Nytt eller brukt hjem?

Du lurer kanskje på hva som lønner seg? Å kjøpe en brukt bolig, eller å bygge hus selv? Her får du noen gode grunner til å bygge nytt.

En av de viktigste og største investeringene i livet handler om å skaffe seg et hjem. Du binder økonomien og kapitalen din for mange år, og da er det viktig at du føler trygghet og tilfredshet.

Når du bygger nytt, får du akkurat det hjemmet som passer for deg

Nytt og solid

I bruktboligmarkedet finnes det hus fra mange tidsepoker. Mange boliger blir solgt som tilsynelatende flotte objekter, men de er kanskje bygd med gamle byggemetoder. Tynnere vegger, begrenset vindtetting, enklere vinduer, dører og andre detaljer – som gjør at de har dårligere evne til å stå imot klimaet i Norge.

De senere årene har det kommet endringer i tekniske forskrifter, og det stilles nye krav til forbedring av husets egenskaper for å møte et variert klima.

Stue kjøkken Andås
Andås-huset har skråtak i stue/kjøkken, som sammen med stor takhøyde og gode vindusflater gir mye lys og luft inn i huset

Du sparer energi

Nye boliger skal også tilfredsstille strenge krav for å bruke minst mulig energi. Husene er blitt tettere og de har ventilasjonssystemer som sørger for god utskiftning av luft og et jevnere inneklima. I et nytt hus er alt nytt. Du slipper å starte med omfattende og dyr renovering og oppussing. Det er også blitt strengere krav til at noen tiltak i bolig skal utføres av kvalifiserte håndverkere.

Med andre ord: Selvbyggeren har fått begrensninger med årene.

Når du bygger nytt, får du akkurat
det hjemmet som passer for deg.

Skreddersydd for deg

Når du bygger nytt, får du akkurat det hjemmet som passer for deg. Den stilarten du ønsker, den romløsningen du ønsker, den størrelsen du ønsker. Du kan være din egen arkitekt og ta hensyn til alle behovene du og familien din har. Et brukt hus er det andre som har bygd, det kan aldri bli skreddersydd for akkurat deg!

Bedre garanti

Du har dessuten en helt annen garanti når du bygger nytt. Boligen blir kontrollert og sjekket allerede etter ett år, for eventuelt å avdekke potensielle avvik og forandringer. Huset er tross alt «levende», da treet ofte er den største andelen i konstruksjonen.

Andås har en stor balkong
ANDÅS er et moderne hus som er tegnet for skrå tomt


Mindre vedlikehold

I et nytt hus har du skapt deg noen friår før større behov for vedlikehold melder seg.  Dessuten: Kjøper du ny bolig er det kun tomteprisen du betaler 2,5 prosent dokumentavgift på. Ved kjøp av bruktbolig beregnes det 2,5 prosent på hele kjøpesummen. I mange tilfeller kan det bety en forskjell på 50 000 kroner eller mer.