Moderne drøm på bygda

– Det var nok noen som sperret øynene opp da vi valgte å bygge et så moderne hus her på landsbygda i Sigdal. Men når folk kommer inn her nå, sier de bare WOW, smiler Julie Nystrøm og Espen Gundersen.
Jenny (3) koser seg på mammas fang i det stilrene og flotte allrommet i husets andre etasje. Innredningen er tidløs, i en ren, nordisk stil. Samtidig har Julie og Espen vært veldig opptatt av å skape et personlig hjem.

Kjøkkenet er lyst og rent med innredning fra Sigdal (Sigdal Horisont).
Fargen «Dark Teal» fra Jotun gir rommet et sprekt uttrykk.

Skal dere ikke bygge et hus med saltak, da? Vil dere virkelig ha så store vinduer, tenk så mye jobb det er å vaske dem?

Det manglet ikke på kommentarer da Julie og Espen bestemte seg for å bygge det moderne huset «Lade» i hjembygda si. Her er det stort sett bare tradisjonelle, norske hus med saltak og smårutete vinduer, men som Julie sier:

– Vi ville bygge et hus som vi selv var fornøyde med, og da spilte det ingen rolle hva andre sa. Jeg synes bygda trenger et litt mer moderne uttrykk, og dette huset er helt perfekt for tomta. Huset glir inn i terrenget bak, og de store vindusflatene slipper naturen og utsikten inn i rommene.

– Vi ville ha noe som vi kom til å være fornøyd med i mange tiår. Det har vært viktig for oss å velge kvalitet, og å tenke litt tidløst. Vi ville ha det lunt og personlig,
men med en moderne stil.

Utsikt som et Kittelsen-maleri

Det er som å se ut på et maleri av Theodor Kittelsen, som forøvrig hadde atelieret sitt rett i nærheten. Fjellet Andersnatten speiler seg i innsjøen der nede, og du kan skue helt inn til snøtoppene på Norefjell.

– Vi kommer fra Sigdal begge to, og vi har vært sammen siden tenåra. Så flyttet vi til Kongsberg på grunn av jobb, og vi holdt på å ende opp der. Men da Jenny (3) ble født, kjente vi på et behov for å la henne vokse opp på samme måte som vi hadde vokst opp. Med naturen, friheten og familien rett i nærheten. Dermed startet vi prosessen, men det var ikke fort gjort.

Fra spiseplassen i allrommet ser du ut på fjellet Andersnatten, som er berømt fra Theodor Kittelsens malerier. Legg merke til hvordan bruk av treverk, som på panelveggen bak, skaper varme i det store rommet.

Lang prosess for å drømmetomta

Julie forteller at det ikke finnes mange hus til salgs i Sigdal, og det var også en lang prosess å få tomt der de ønsket.

– Vi var bestemt på å bygge, og veldig klare på at det måtte være på tomta vi hadde sett oss ut. Prosessen ble derfor såpass lang at vi var med på en budrunde på et hus i Kongsberg. Men takket være mye stå-på-vilje fra kommunen fikk vi til slutt drømmetomta og byggetillatelsen. Vi valgte Blink Hus fordi Espen kjenner godt til dem, han er jo rørlegger, og så begynte vi å lete i katalogen. Vi vurderte først å bygge det litt mer tradisjonelle «Skien»-huset, men da vi så «Lade», var vi solgt. Det var helt perfekt, ikke minst fordi det fanget utsikten fra alle oppholdsrom.

Har dere gjort noen endringer på den opprinnelige plantegningen?

– Vi har blant annet strukket huset ut i lengden og gjort det litt større. Og vi har inngang nede istedenfor oppe, samt at vi har laget en vinkel i hjørnet på kjøkkenet. Samarbeidet med arkitektene hos Blink Hus var veldig bra, vi opplevde at vi fikk god oppfølging underveis i byggeprosessen. Og vi er superfornøyd med resultatet.

Teknologien gjør det mulig å bo på bygda

I løpet av byggeprosessen ble det født enda ei lita jente, Ingrid, som er ett år nå.

– Det er så stor glede å kunne la ungene vokse opp her. Det er en annen kjærlighet her, folk bryr seg om hverandre. Jeg har fortsatt jobb i Næringsparken i Kongsberg, men med dagens teknologi er det blitt så mye enklere å kunne bo på bygda, selv om du har en karriere. Jeg kan ha møter over Skype, jeg jobber uansett mye internasjonalt, og jeg kan handle det jeg trenger på nett. Nå kommer det flere og flere unge par tilbake hit – det er teknologien som gjør det mulig.

Kjøkkeninnredningen er en kombinasjon av hvit og svartmalt eik.
Alle rommene i huset, utenom allrommet, ligger i første etasje. Her er det fritt fram for å leke og bråke!

Interiør med kontraster

Julie og Espen har tatt seg god tid når de har innredet huset.

– Vi ville ha noe som vi kom til å være fornøyd med i mange tiår. Det har vært viktig for oss å velge kvalitet, og å tenke litt tidløst. Vi ville ha det lunt og personlig, men med en moderne stil.

En panelvegg i treverk mot hvite gipsvegger skaper dybde i stuen. Og den spreke grønnfargen på kjøkkenet gir allrommet mye personlighet – de har valgt fargen «Dark Teal» fra Jotun. Og kjøkkeninnredningen, som selvfølgelig er fra Sigdal Kjøkken, har de gjort en spennende vri på. Den ene delen er hvit (Sigdal Horisont), mens den andre delen er i svartmalt eik.

Barbeint hele året

– Møblene er ganske tidløse med nøytrale farger, så spriter vi heller opp med noen designlamper og fargerike puter. Jeg er dessuten veldig fornøyd med gulvet, vi har valgt brede og store planker i laminat. Det ser ut som eik, er veldig slitesterkt, og det aller beste er at vi har vannbåren varme. Vi har aldri før hatt så lav strømregning, smiler Julie og legger til:

– Jeg våkner om morgenen og aner ikke om det er 10 minusgrader eller plussgrader ute. Jeg kan gå barbeint inne hele året, det er helt nydelig. Her skal vi bo til vi havner på gamlehjemmet!

En hyggelig stund rundt spisebordet. Jenny (3), Espen, Ingrid (1) og Julie.

Julie og Espens tips!

  • Bruk tid og penger på produkter som varer lenge.

  • Tenk over fasene til familien i framtiden. Vi har voksenavdeling oppe og barneavdeling nede – perfekt når barna blir tenåringer.

  • Skap kontraster som gjør at huset blir lunt og hyggelig

  • Velg en hustype som passer til landskapet og terrenget.


Bygget av:

Blink Hus Sigdal
blinkhus-sigdal.no