Med kvalitet på vinduer og gulv

#Reklame. Vinduene er husets øyne og en viktig del av klimaskjermen som skal beskytte mot vær og vind. Gulvet, på sin side, er en av de største flatene i huset og viktig for både interiøret og den daglige komforten. For begge typer produkter er det viktig å velge produkter som innfri de forventningene du har til kvalitet og varighet.

Større vinduer og mer lys

Et av de mest markante trekkene i vindusmarkedet i dag, er at vinduene blir større. Det henger sammen med et ønske om å slippe inn mer dagslys, samt at moderne og funkis-inspirert arkitektur med store vindusflater vinner stadig mer terreng blant boligkjøpere.

- En annen trend er dessuten at salget av vinduer med aluminiumskledning, som er tilnærmet vedlikeholdsfrie utvendig, øker. Vi ligger imidlertid ganske langt bak våre naboland på dette området, sier produktsjef i Lyssand-Frekhaug, Christian Tollefsen.

Christian forteller også at de rene fargene, slik som sort, klassisk hvit og ulike gråfarger, øker i omfang. Sorte vinduer med sorte spacere (avstandsstykke/avstandslist) og vridere, har dessuten blitt veldig populært. I takt med at vinduene blir stadig større, øker også behovet for solskjerming. Dermed er det mange som har fått øynene opp for soldempende glass, som er den typen funksjonsglass som er mest populær hos Lyssand-Frekhaug. Andre typer funksjonsglass som er populært, er støydempende glass og glass med antidugg-belegg.

En flott sture med sofa, bord og store vinduer med sort omrammingTrendene går i retning av større vinduer med rene farger som sort, klassisk hvit og ulike nyanser av grå. Foto: Inwido

Velg kvalitetsvinduer

Tradisjonelt har vinduer vært et svakt punkt i de fleste bygningskonstruksjoner. Selv om de står for en forholdsvis liten andel av fasadens areal, kan de nemlig stå for store varmetap. Det bidrar både til redusert komfort og høyere strømregninger. Med dagens vinduer er situasjonen imidlertid en ganske annen, og fokus har i større grad blitt rettet mot at vinduene skal tilfredsstille svært strenge krav til isoleringsevne og bidra til å forminske varmetapet i boligen.

- Veggene i våre hus er både tette og godt isolerte, og vi er avhengig av å bruke kvalitetsvinduer som tilfredsstiller strenge krav til isoleringsevne og tetthet, sier Stian Moursund, som er markeds- og kommunikasjonssjef i Blink Hus.

Hos Lyssand-Frekhaug får du eksempelvis vinduer med U-verdi helt ned i 0,6, og kvaliteten er ivaretatt ved at:

  • Vinduene er laget med vakuumimpregnert treverk, som gir deg 20 års garanti mot sopp og råte på trevinduer og 30 år på aluminiumskledde vinduer.

  • Vinduene behandles med en to-komponents grunning som er svært slitesterk og påføres et toppstrøk med vannbasert maling som er mer elastisk.

  • Alle delene i vinduet er både limt og skrudd for å tåle vekten av tunge glasspakker. De har også rustfrie hjørnebeslag i alle hjørner på toppsvingvinduer, og glassene er limt fast i rammen for ekstra sikkerhet mot innbrudd.

Et flott vindu med blomster i vinduskarmen. Brun kledning på huset

Med aluminiumskledde vinduer trenger du ikke å tenke på skraping og maling. Foto: Inwido

Det viktige gulvet

I dagens marked finnes det utallige valg du kan ta når det kommer til gulv, og det er liten tvil om at akkurat dette valget er et av de viktigste du gjør. Gulvet legger nemlig ofte grunnlaget for hvordan innredningen i huset ellers ditt skal se ut. Det er flere faktorer som påvirker valget av gulv, men utseende, følelse og farge er de mest åpenbare. Det er imidlertid også disse faktorene som skaper flest tanker og mest diskusjoner.

Ved å gå for parkett er vi sikker på at du kommer til å bli fornøyd, for her finnes det nemlig en rekke muligheter både når det gjelder treslag, utforming, overflatebehandling og kombinasjonsmuligheter. Ser vi på trendene, viser de at mønstergulv har vært svært populært den siste tiden, og denne trenden ser ut til å fortsette i 2021.

- Her fungerer alt, uavhengig av om du vil ha et chevron- eller fiskebeinsmønster. Mørke gulv har fremdeles en sterk posisjon, men det som virkelig skrider frem er ubehandlet ultramatt lakk. Den ultramatte overflaten gir høyere ruhet og får gulvet til å se ut som nysaget tømmer. Likevel har den en sterk, men usynlig beskyttelse mot slitasje, sier Head Of Marketing and Communications i Kährs, Anna Roth.

Anna nevner også fire viktige trender for 2021:

  • Varmende lys – naturlige, lyse farger som gir en varmere følelse enn de hvite tonene og nyansene vi har sett i tidligere år
Oak Horizon, Kährs
  • Mørkere toner – gulv med middels grå og brune nyanser i et oljet utseende for en lun følelse og klart inntrykk i hjemmets miljø (bilde: høyre øverst)
Nouveau Gray, Kährs
  • Et naturlig inntrykk – rustikke gulv med naturlig uttykk og designegenskaper som kjennetegner tre. De er naturlig livlige, men i varme og mørkere toner som demper livligheten. (bilde: venstre nederst)
Oak Tveta, Kährs
  • Historiske referanser – mønstergulv med nostalgi og tradisjon, med klassiske mønstergulv som fiskebensparkett, samt andre hollandske og franske mønstre.
Studio Oak White, Kährs

Av treslag, er det eik som er den store vinneren. Det skyldes blant annet at eik har et fint mønster på årringene og er et veldig anvendelig treslag. Eika er nemlig ganske hard og kan enkelt behandles for å få frem forskjellige farger.

De siste årene har hvitpigmenterte gulv vært veldig populære og det selges fremdeles mye av dette, men når ser vi en tydelig dreining mot at kundene velger den originale eikefargen og duse, varme farger. Parketten skal imidlertid ha en veldig matt og naturlig overflate uten gjenskinn, akkurat slik nyskåret eik har. Derfor har BOEN utviklet Live Pure som er en ultra-matt lakkoverflate som beholder den naturlige lyse fargen av nyhogget eik også over tid. Det vil si at den «gylner» langsommere, sier Marketing Manager i BOEN, Evelyn Schedelberger.

Live Pure overflatebehandling gir en sterk, ultramatt overflate som tar vare på den lyse, varme trefargen over tid. Foto: BOEN.

Valg av parkett handler også om mønster og formater. Ønsket om brede, store plank fortsetter i interiørverden. Det forundrer ikke, for husk at jo større bordene er, desto mer ser man av hele tremønsteret. Dette gir deg ro og nærhet til naturen og de lange linjene gjør at rommet føles større. For å beholde helhetsinntrykket i huset, kan du gjerne kombineres 1-stav i oppholdsrommene og 3-stav i soverommene, samtidig som gjennomsnittsprisen senkes.

Naturen gir oss de vakreste fargene som alle sammen er varme, lune og ekte. Her ser du Eik Foggy Brown og Eik Semi Smoked fra BOEN.

Eik Foggy Brown, BOEN
Eik semi-smoked, BOEN

Et bærekraftig valg

Husk at parkett er ekte treverk og representerer et bærekraftig, miljøvennlig valg gjennom hele livssyklusen.

- Parkett er den eneste gulvtypen som virkelig kan sies å være bærekraftig. Her snakker vi om treverk tvers gjennom, og det er ingen fare for avgassing eller andre skadelige elementer. Det blir brukt vannbaserte lakktyper og naturolje i overflatebehandlingen, så det er så nærme naturen du kan komme, sier Evelyn i BOEN.

Bærekraft er også et viktig punkt for Mestergruppen, og som en del av konsernet ønsker Blink Hus både å stille seg bak og fremheve dette ytterligere.

Det gjør vi blant annet ved å vektlegge at våre byggevareleverandører skal innfri på konkrete prinsipper knyttet til bærekraft, understreker Stian Moursund i Blink Hus.

Skrevet av byggebolig.no

#Reklame
Denne artikkelen er et redaksjonelt samarbeid mellom Boen, Inwido, Kährs og Blink Hus.