Jul ute - jul inne!

Midt i Buskerud, i nærheten av Norefjell, på en kolle nede i åssida, ligger et hvitt Randaberg-hus. OL-bakken fra 1952 er et steinkast unna huset, som ligger så fint på en ås og glitrer i morgensola.

Inngang miljø

Det har snødd litt og det er minus 10 grader når vi gir gass opp den siste kneika til Marita og Roy sitt hjem. Det nyoppførte drivhuset har frostroser på vinduene, men vi skimter både juletre og ei stor julestjerne også der inne!

På en benk ved inngangspartiet er det saueskinn og pynteputer med julemotiv. Ei lita granbuske er pynta med små julesopper. Det er 10 dager til jul. Tida flyr...

Drivhuset  stemning

Marita Berg


Marita åpner døra, smiler og ønsker oss velkommen

Vi trer inn på varme fliser i hallen, stenger kuldegradene ute og lokkes innover av et nypyntet juletre i stua. Dobbeldørene mellom hallen og stua er oppslått, og på den ene sida av dørene står den flotte fjelledelgrana med julepynt fra "alle verdens steder", på den andre siden varmer en lekker kakkelovn. Tømmerpanelet på veggene gir en lun stemning og det knitrer fra ovnen. Foran oss ser vi ut gjennom stuevinduene; åser som bades i morgensol og Krøderfjorden lenger nede. Så flott! Det lukter jul i huset.

Til vanlig pynter Marita treet 20. desember, siden vi skulle komme på besøk, var hun tidligere ute i år. For Marita betyr jula det å skape et julehus med pynten hun liker. Det er viktig å være med familien, spise god mat - spesielt mølje, og å ha bursdagsselskap for sønnen den 28. desember. Et ekte tre med god lukt i stua, kongerøkelse, tente lys, fyr i ovnen og julemusikk skaper den rette julestemningen. Å bake krumkaker, pepperkaker og pepperkakehus, og så klart er blomster viktig, Azalea er favoritten.

advent pepperkakehus

Stue og juletre

Kakkelovn 2

Marita har alltid vært glad i jula, og helt fra hun var ei lita jente har hun vært spesielt glad i juletrepynten. Over alt hvor Marita reiser, prøver hun å oppsøke en julebutikk og hun bare må handle med noe nytt til treet. På treet henger en herlig miks av engler, instrumenter, kuler og dyr - mange av skattene er handlet inn fra ulike reiser hun har vært på.

- Når folk vil handle klær på utenlandsturer, vil jeg helst få kjøpt litt julepynt først. Og i vindeuen på kjøkkenet står det hvite, flotte nisser som også er kjøpt på reiser hun har vært på.

- Jeg synes folk skal innrede med det de selv liker og det som betyr noe for familien i et hus. Man må stole på egen smak, oppfordrer hun.


julepynt


Det er ikke bare en forkjærlighet for juletrepynt som kommer til syne. I samtlige rom har hun krystall-lysekroner - også disse er skatter fra reiser hun har vært på. Marita forteller om ekte krystaller i håndbagasjen, at ingen har blitt knust og om en handy mann som setter sammen lampene når de kommer hjem. Det glitrer ved hodehøyde i samtlige rom - så utrolig lekkert!


Krystallkroner


Marita er handy selv også, og hun er ikke redd for å prøve. Første året de feiret jul i huset hadde Roy vært ute i skogen for å hugge juletre, men treet falt ikke helt i smak hos Marita. Det endte med at hun  hugget juletre selv. Akkurat dette er det nok mange som kjenner seg igjen i.

Instagram-konkurranse

Vi kom over Maritas Instagram-konto som straks har 30.000 følgere da hun deltok i en konkurranse vi arrangerte på Instagram. Hvor folk skulle vise oss hagen sin, slik at andre huseiere kunne bli inspirert. Marita vet ikke helt hvorfor hun har så mange følgere, vi mener hun er beskjeden, - den unike, landlige stilen hennes med miks fra hageliv og interiør er nok en vinner.

I tillegg til at Marita er tro mot stilen sin, selv om trendene svinger. Hun legger ut mellom ett til tre bilder på Instagram hver dag, og hun har alltid vært glad i å ta bilder. Marita vant konkurransen vår med sine lekre bilder av den fantastiske hagen.

Randaberg inngagnsparti
hagen i vinterdrakt

Blink Hus 'Randaberg'

Ikke visste vi da at Marita også bodde i et Blink-hus som ble bygget på slutten av 90-tallet. Det gjør vi nå, og vi føler oss så heldige som får besøke henne, og vise hvor fint familien har det her i Randaberg-huset sitt.

– Vi startet byggingen i 1998 og var ferdige i 1999. Jeg husker jeg falt for det røde huset på forsiden av huskatalogen. Jeg syntes det skilte seg veldig ut og la spesielt godt merke til de fine detaljene.

På slutten av 90-tallet var bondestilen fremtredende - huset ble malt rødt. Kjøkkenet, som faren til Marita bygde, ble malt bonderødt. Trender og smak forandrer seg, i dag er kjøkkenet malt lyst og huset er hvitt.

Kjøkken oversikt

Kjøkkenpeis 2
I senere tid har de bygd grue på kjøkkenet

Kjøkken vindu stemning

De har hatt flere byggeprosjekt etter at huset var ferdig. Nedenfor ser du bilder fra  hagestuen, lekkert pyntet til jul. Julestjerna er på plass i vindet der også.

utestue stemning

Hagestue

Detalj hagestue


Det siste tilskuddet er et lekkert drivhus i herskapelig stil, og så har de dukkestue. For seks år siden ble huset utvidet med et påbygg som rommer foreldresoverom og walk-in-garderobe.

Drivhus

Drivhuset 3

Leikestue


Hageglad

At Marita er hage- og naturglad, er det liten tvil om når man scroller tilbake til sommerbildene på Instagram-kontoen hennes  med lekre bed, roser og blomster. Det kan vi også se nå selv om alt ute har fått et tynt, krystallblinkende snølag over seg. Ved drivhuset står et nostalgisk tørkestativ - nytt, men bygget på gammel måte; to hvite Y-er i tre med snorer i mellom. Det er juletrær i "hvert hus" - et i drivhuset, et i vinterhagen, i hagen og sikkert flere som vi ikke så og flere varianter inne i huset.

På plenen kan vi skimte et opparbeidet blomsterbed under vinterkåpa, og en brønn stikker opp av det hvite teppet. På tuppen av tomta, før det stuper bratt ned fra kollen, har de boblebad. Skuet er veldig fint - her ser de ned til Noresund og utover Krøderfjorden.

Randaberg huset

Randaberg huset sommer
Her er nok sommeren helt magisk. Foto @maritas_hus_og_hage


Hun har hengt opp kornband og matstasjoner til fuglene - noe vi ser at settes pris på i vinterkulda.

mat til fuglene

Kakelovn Karl Johan
Kakkelovnen, Karl-Johan, som de fikk inn i huset for fire år siden passer godt inn i resten av interiøret– Vi kjøpte kakkelovnen for fire år siden, og den gir så god varme i huset.
Den er varm når vi står opp om morgenen. Etter at vi fikk den er det alltid varmt i huset, forteller Marita.

I dette huset tør de også å ta utradisjonelle valg.

Ellers i huset er det mange stilleben med ting som gammelt servise, settekasse med pynt, koselige fat med fine miljøer.

– Jeg er glad i ting, bekrefter Marita for oss.

Og at hun også har sans og god smak levner det liten tvil om.

pyntet til jul


Etter byggingen av vinterhagen hadde de igjen en del murstein, og den brukte de på å kle inn badekaret på badet med. Det ble så flott!

Bad


– Jeg er mest fornøyd med kjøkkenet og grua/peisen der, badekaret på badet og planløsningen. Jeg ville bygd dette huset i dag også, sier Marita fornøyd.

Randaberg huset 2


Erfaringer

Om Marita og mannen skulle bygge huset sitt igjen i dag, - er det bare én ting hun kommer på som de skulle ha gjort annerledes, det er å ha overbygg over uteplassen. Marita ser for seg at det er kjekt når man blant annet skal tørke klær. Hun tror kanskje at dette er deres neste byggeprosjekt.

randaberg hus ute


Når vi reiser fra huset det er mørkere, himmelen er på vei inn i den "blå timen" og den viser oss en pastellpalett i svak rosa og lyselilla. Det lyser i alle juletrærne på tomta og gradene har sunket til -12.

At det blir en flott jul her er vi ikke i tvil om.