10 tips for å spare strøm på hytta i vinter

Høye strømpriser er ett av de heteste temaene i media og blant folk om dagen. Mange fortviler over de månedlige kostnadene som nå går med til oppvarming av hus og hytte. Flere opplever også at strømmen er dyrere på hytta enn hjemme. Vi har derfor samlet våre beste tips til hvilke tiltak du kan gjøre for å få en lavere strømregning på hytta.

Bilde av hytten Veggli fra Blink Hus

Hvorfor er strømprisene så høye nå?

De høye strømprisene vi ser i Norge har flere årsaker:

  • Fra høsten 2021 økte prisene for kull, gass og CO2-utslipp betydelig, i takt med økende global økonomisk aktivitet som følge av gjenåpning etter pandemien.
  • Krigen i Ukraina har påvirket kraftmarkedene og kraftforsyningen i Europa.
  • Nye kraftkabler til England og Tyskland utgjør rundt 10% av de høye strømprisene.
  • Lite vann i vannmagasinene er en annen viktig årsak. I Norge kommer 90% av all kraftproduksjon fra vannkraft. Derfor er vi helt avhengige av nok vann i magasinene for at ikke prisene skal stige til himmels.

Strømprisene varierer etter hvor du bor eller har hytte. De vil være lavere i steder av landet hvor det er mye nedbør og vannmagasinene er fulle. I år har det vært historisk lite nedbør i Sørvest-Norge, og strømprisene har derfor vært ekstra høye i denne delen av landet.

Bilde av hytten Oppstue fra Blink Hus

Dette kan du gjøre for å spare strøm på hytta

Høsten er den årstiden med mest nedbør, og kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt har uttalt til Dagsavisen at det dermed er håp for at prisene vil synke litt til våren. I mellomtiden finnes det flere grep du kan ta for å senke strømkostnadene dine:

1. Senk temperaturen inne

Visste du at du kan spare ca. 5% av kostnadene til oppvarming ved å senke temperaturen inne med én grad? Senker du den med to grader, kan du spare 10%, og så videre. Tar du på deg en god genser og et par varme ullsokker, vil du kanskje ikke merke noe særlig til det uansett. En tommelfingerregel er at du har det for varmt dersom du kan gå med t-skjorte inne på hytta.

2. Fyr med ved

Ifølge Enova, går rundt 55% av strømforbruket i en bolig til oppvarming. Her kan det med andre ord være ganske mye å spare på å varme opp hytten ved hjelp av vedfyring.

Bilde av stuen på hytten Stamsund fra Blink Hus
En rentbrennende vedovn reduserer vedforbruket betraktelig, og slipper minimalt med varme ut av hytta. I tillegg skaper det en lun stemning i stua, som vist her i hytta Stamsund.

3. Hold dører lukket

De fleste av oss vil akseptere en lavere temperatur på soverommet, i entré og i boder enn i oppholdsrom som stue og kjøkken. Det er derfor viktig å holde dørene lukket, slik at varmen ikke forsvinner inn i rom som ikke trenger å varmes opp.

4. Luft kjapt og effektivt

Ikke la vinduer stå lenge på gløtt. Da ender du opp med å «fyre til kråka». Trenger du å lufte ut, bør dette gjøres raskt og effektivt.

5. Invester i en luft-til-luft-varmepumpe

Ønsker du en mer langsiktig løsning på høye strømkostnader, bør du vurdere å investere i alternative strøm- og oppvarmingskilder:

«Mitt beste tips vil være å gå til anskaffelse av en luft-til-luft-varmepumpe med varmestyring, og solcellepaneler. Dette er miljøvennlige engangsinvesteringer som vil sørge for et behagelig inneklima og lavere strøm- og oppvarmingsutgifter over tid.»

- Rolf Henning Rød, daglig leder i Blink Hus Helge Rød AS

Rolf Henning anbefaler den appstyrte strømkontakten Ring Hytta Varm, som lar deg fjernstyre temperaturen på hytta. Strømkontakten kommer med en temperatursensor, og vil sende deg et varsel dersom temperaturen havner over eller under en gitt temperatur.

6. Unngå å bruke strømmen når den er dyrest

Har du elbillader, vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin og andre apparater som krever mye strøm, kan det være lurt å sjekke når på døgnet strømprisen er høyest før du setter de på. Har du mulighet til å ta med klesvasken hjem, kan du også spare litt på dette.

7. Reduser varmetapet med gardiner og tetningslister

Har du en eldre hytte, kan det hende at hytten slipper ut mye varme gjennom vinduer og små sprekker oppe ved taket eller nede ved gulvet. Ved å montere tetningslister kan du redusere dette varmetapet.

Uansett alder på hytten, vil ofte varmetapet være størst gjennom vinduene – også når de er lukket. Ved å trekke for noen tykke gardiner foran vinduene på kvelden, kan du holde mer av varmen inne.

Bilde av en koselig stue i hytte
Foto: Bohus

8. Gjør hytta smart

Ved å installere smarthusteknologi på hytta, kan du få full kontroll over hyttas strømforbruk til enhver tid. Via en app kan du enkelt senke temperaturen til faste tider i døgnet, justere ned temperaturen på varmtvannstanken i perioder når strømmen er dyrest, og så videre.

Flere varmestyringssystemer gir rett til støtte fra Enova når de installeres. Husk å sjekke hvilke muligheter som finnes her.

9. Sjekk alternative strømavtaler

Strømprisen vil også avhenge av hvilken strømavtale du har. Spotprisavtaler er det de fleste eksperter anbefaler over tid. Fastprisavtaler gir mer forutsigbarhet, men er ofte dyrere – spesielt med strømprisene vi ser nå. Undersøk de ulike strømavtalene som finnes, og se hvor du kan komme best ut av det.

Se Forbrukerrådets liste over de beste spotprisavtalene i markedet

10. Trekk ut støpsler når du drar

Å trekke ut støpslene til elektriske apparater kan være lurt av flere grunner. For det første er det et viktig brannsikkerhetstiltak, men det kan også gjøre strømregningen litt hyggeligere.

Du kan spare strøm ved å trekke ut kontakten til kjøleskapet og fryseren før du forlater hytta. Dersom du bare slår av kjøleskapet, men lar støpselet stå i, risikerer du at det ved et eventuelt strømbrudd slår seg på igjen til fabrikkinnstilling når strømmen kommer tilbake. Kjøleskap og fryser må naturligvis tømmes og fryser må fryses av før de plugges ut.

Bilde av hytten Skåla fra Blink Hus

Derfor lønner det seg å bygge nytt

Har du en drøm eller en plan om å gå til anskaffelse av hytte? Det finnes mange fordeler med å bygge en ny hytte i stedet for å kjøpe en som er eldre. Lavere energiforbruk og høye krav til isolasjon og tetthet er bare noen.

Våre hytter kommer med vegger i bindingsverk, som gir muligheter for mye isolasjon og god vindtetting. Hyttens vinduer og ytterdører har også suveren isolasjonsverdi. Vi har et bredt utvalg av hyttemodeller som kan tilpasses for dine ønsker og behov. Alle våre hytter kan leveres med luft-til-luft-varmepumpe.

Se alle våre hytter

Finn din nærmeste forhandler og kontakt oss gjerne for en trivelig hytteprat. Vi gleder oss til å høre fra deg!